Menu

Prechod detí do škôlky

Nástup dieťaťa do škôlky je prvým krokom, kedy sa jeho socializácia začína aj niekde inde ako v rodine. Je to jeho prvý kontakt so spoločnosťou – s inými deťmi, pani učiteľkami a prvými povinnosťami. Prechod z domáceho prostredia do prostredia škôlky, ktoré je pre dieťa niečím úplne novým a neznámym, predstavuje veľkú výzvu. A to nielen pre samotné dieťa, ale aj pre vás, rodičov. V článku sa dočítate, čo je pre deti v období batoľaťa charakteristické – ako sa prejavujú, čo dokážu či zvládnu a čo naopak, im robí problém. Obdobie batoľaťa je totiž obdobím, kedy k zmene z domáceho prostredia na prostredie škôlky dochádza. Dočítate sa aj, čo znamená proces adaptácie a čo urobiť, aby prebehol čo najlepšie. V súvislosti s tým uvádzame tipy, vďaka ktorým bude tento nový krok do sveta ľahší a bezproblémovejší nielen pre samotné dieťa, ale aj pre rodiča.

Čo môžete očakávať od svojho batoľaťa?

Keď dieťa dovŕši 12 mesiac, nachádza sa v období batoľaťa.  Psychológovia majú nejednotné názory na to, od kedy sa toto obdobie vlastne začína. Vo viacerých príručkách sa začiatok obdobia udáva od veku 1,5-2 roka, v iných zase už od dovŕšenia prvého roka života. Niektorí o batoľati dokonca hovoria už vtedy, keď povie dieťa svoje prvé slovo. Presné vekové rozpätie teda nie je striktne vymedzené, avšak približne hovoríme o veku 1,5-3,5 roka. Toto obdobie patrí k tým najdôležitejším v živote dieťaťa. Veľmi rýchlo sa učí, spoznáva svet okolo seba, začína komunikovať a pod. Psychológia poukazujú aj na to, že veľmi dôležitý je v tomto období aj prístup rodičov dieťaťa. Dokáže totiž poznamenať osobnosť a život dieťaťa na celý život.

Pozrime sa bližšie na charakteristiky dieťaťa v tomto období:

Koniec 12. až 24. mesiac (mladšie batoľa):

25.-30. mesiac (staršie batoľa):

31.-36. mesiac:   

 

„Ja nechcem ísť do škôlky!“  

Prechod z domáceho prostredia do škôlky predstavuje veľkú výzvu. Nielen pre deti, ale aj pre vás, rodičov. Pre deti je opustenie domova veľmi náročné, keďže pre nich predstavuje základné útočište, kde sa cítia bezpečne, sú so svojimi rodičmi, hrajú sa so svojimi hračkami a pod. Dieťa si veľmi ťažko zvyká na myšlienku, že by malo tento svoj bezpečný priestor opustiť a navštevovať nejaký iný. Adaptácia je proces, kedy si dieťa zvyká na nové podmienky, prispôsobuje sa novým skutočnostiam. Každé dieťa sa adaptuje na nové prostredie rozdielne rýchlo. Jednej skupine detí to nemusí robiť žiadne veľké problémy, pretože sú napríklad extrovertné a už od malička majú tendenciu byť blízko k svojmu sociálnemu okoliu.

Je tu však ale aj druhá skupina detí, ktoré sú pripútané na svojej mame a kontaktu a času strávenému s ňou sa nechcú za žiadnu cenu vzdať. Nástup do škôlky je však rozhodne dôležitý a nemal by sa odkladať. Znamená pre dieťa emocionálny ale aj sociálny rozvoj. Dieťa si nachádza inú vzťažnú osobu, ktorou je v tomto prípade namiesto maminy pani učiteľka. Nachádza si kamarátov, učí sa fungovať v nejakej skupine. Zvyká si taktiež na režim, základné povinnosti a hlavne, stáva sa čoraz viac samostatnejším. Psychologička Petra Arslan Šinková poukazuje na to, že je dôležité, aby sa nástup do škôlky neodkladal. Je to dôležitý vývinový krok pre dieťa, ale významný krok aj pre rodiča. Je dôležité nájsť preto spôsob, ako túto zmenu zvládnuť čo najlepšie. Prinášame vám preto tipy, ako uľahčiť prechod z domáceho prostredia do prostredia škôlky. Sú to tipy užitočné nielen pre deti, aj aj pre rodičov.

Tipy, ako zvládnuť nástup do škôlky

Rodičia zohrávajú pri príprave ich detí do škôlky veľmi dôležitú rolu. Nasledujúce body môžu poslúžiť ako pomôcka, ako to čo najlepšie zvládnuť:


Zdroje:


 

Otvárame letný turnus adaptačného programu Brikáčik pre predškôlkárov!

Chcem vedieť viac

Chystáme sa 1x do škôlky – prednáška a diskusia

Chystáte sa s Vašou ratolesťou na nástup do škôlky? Máte obavy ako to budete spolu zvládať, čo všetko Vás čaká a chcete vedieť ako sa na toto obdobie čo najlepšie pripraviť?
Na tieto i mnohé Vaše ďalšie otázky rada odpovie klinická psychologička Mgr. Zuzana Porubčanová PhD. s dlhoročnou praxou. Okrem toho nám vysvetlí, čo v tomto období prežívajú naše deti a ako vnímajú svet a situácie okolo seba.

Viac info


Autor

Moje meno je Mgr. Dominika Neprašová a som absolventkou Katedry psychológie Univerzity Komenského v Bratislave. Ako vyštudovaná psychologička mám k psychológií blízko v každom smere, v ktorom pôsobím. V práci s deťmi a klientmi ENJOY creativity svoju psychológiu používam pri komunikácií a porozumení, tiež pri vzdelávaní a motivácií detí, aby sa naučili počas našich programov a aktivít veľa nových vecí. Zároveň sa snažím psychologické vzdelanie pretaviť tiež do článkov, kde sa snažím čitateľom priblížiť niektoré psychologické aspekty ľudskou rečou. Psychologické články píšem aj pre web Eduworld.sk, ktorý je zacielený na rodičov a učiteľov. No a v poslednom rade to,čo som sa naučila o ľuďoch, ich správaní a ďalších aspektov používam v tanečnej umeleckej skupine Čarovné Ostrohy, kde pôsobím už 6 rok ako profesionálny tanečník. Keby som to teda mala zhrnúť – myslím si, že psychológia a jej aspekty sú všade okolo nás. A práve touto filozofiou sa snažím riadiť, nielen pri svojej práci.